När försvann min fantasi?

Igår när jag och Vilde åt frukost så börjar han leka med brödbitarna. Han låtsas att de är lejon. De ryter och sen pussas de. De går över berg och hoppar sen ner i ett hav av mjölk. Han håller upp en bit, morrar och sen kastar han in den i munnen. Kort därefter säger han Mjaou.

Vad som egentligen hände i Vildes story vet så klart bara han. Men det såg härligt ut när han var helt uppslukad av leken.

När försvann min egen fantasi? Jag har alltid varit duktig på att föreställa mig saker, jag har alltid lekt mycket som barn. Jag minns speciellt hur det var när jag var hos morfar och målade. Vi tog pennan sen drog vi ett sträck runt, runt, runt i små krumelurer utan att lyfta pennan sen skulle den andre liksom följa sträcken och göra sig en bild av det. Jag har sett några av dess gamla ritningar och jösses, ibland hade jag ritat ut en hel tavla av morfars sträck. Det var gubbar, det var gummor och en massa olika djur. För att pröva om jag fortfarande hade den kreativiteten i mig så gjorde jag som vi brukade göra. Jag ritade mig ett krumelurstreck och sen försökte jag utröna en bild av det. Men sorry, det var blankt. Jag såg inget alls. Bara en massa streck som korsade varandra. Damn :(

Förr kunde jag titta på en bild, låt säga en häst och sen bara flyga iväg i tanken. Den kunde liksom en sekund senare ha fått bli Sleipner med en massa ben. Stunden efter det hade den kanske vingar och flög iväg som pegasus. Jag kund emed lätthet göra en hel story kring hästen på bilden. Men skulle jag kolla på samma bild nu så tror jag att det enda som skulle komma upp vore – Brun häst.

Märkligt hur det kan ha blivit så här. För som jag skrev tidigare har jag alltid, alltid jobbat mycket med min egen fantasi. Jag har sen jag var åtta år läst åtskilliga fantsyböcker, både på engelska och svenska där man måste jobba med tanken för att ska sig en ”realm”. Jag spelade MUD när jag var yngre. Det är för de som inte vet ett slags dataspel utan bilder. Men jobbar bara med text.

MUD står för Multi User Dungeons eller Multi User Dimension och är en typ av textbaserat rollspel i realtid med deltagare från hela världen på Internet.

Deltagarna antar en roll i den värld som definieras av MUD:ens programmerare. Rollpersonen utför stordåd i den fiktiva värld som MUD:en utgör, samlar skatter och dräper hemska monster.

Har man inte fantasi då så går det inte! Jag kan dessutom tycka att inlevelsen var så mycket bättre i MUD än i dagens tvspel. Nu behöver man inte tänka över huvud taget. Allt är serverat.

Så här kan det se ut när man spelar mud;

Så här ser det ut när man spelar tvspel idag;

Jag minns också att när jag var liten så lekte vi Lejonkungen och Turtles varje rast. Och det var verkligen på riktigt. Jag föreställde mig alla mina vänner som små lejon eller som de olika karaktärerna i Turtles. Det var fint. Det var utvecklande. Naturen omkring oss blev en stor scen. Den lilla bäcken blev en stor fors. Små blommor blev olika sorters mat. Fåglarna blev drakar som jagade oss. Så härligt allt var när man var liten!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s