Boklus

Jag läser fortfarande böckerna om Mr Grey och Miss Steel. På så många sätt är det usel litteratur. Men jag älskar det! Och jag älskar det just för att det är så befriande uselt. Jag rodnar mest hela tiden när jag läser om de sadistiska lekarna Christian långsamt prövar på Anastasia för att inviga henne i ”hans värld”. Jag rodnar nog mest för att språket är så osexigt och fullt av klichéer och inte över själva sexscenen. Att beskriva samlag i litteratur är nog det svåraste som finns – det finns ju bara ett visst antal verb och substantiv en författare kan använda, och E.L. James använder de mest fasansfullt klichéaktiga av dem alla. Allt beskrivs genom den 22-åriga oskuldens ögon och hennes utrop är på ett sätt stor humor. De får mig att fnissa. Nej, egentligen är de inte sexiga alls. Men de är rätt påhittiga. Nu har jag bara den sista delen kvar att läsa och det tänker jag göra under Spanienresan.

Men som sagt, jag gillar böckerna. Det gör jag. Det kan jag inte förneka. Men då gillar jag att läsa om just dominans-sex. Jag kan tända på lite spanking. Men jag HATAR – verkligen – HATAR kvinnomisshandel, förtryck och omjämlikhet. Och ja, jag hävdar att man kan gilla det ena och ta avstånd från det andra och ändå vara en välfungerande människa. Jag kan dock förstå att kvinnor vänder sig mot hela dominans-grejen. Alla tänder inte på det. En del äcklas. En del har erfarenheter av våld i relationer och känner vämjelse. JAG FÖRSTÅR DET. Det är okej, det är begripligt och alla dessa kvinnor som skadats, slagits, fått tillit och själ och kropp skadad.

Den första boken handlar om studenten Anastasia Steele som efter att ha intervjuat den framgångsrike företagsledaren Christian Grey, finner sig märkligt dragen till honom – hans domderande och arroganta sätt till trots. Boken utforskar just den motsatsen rätt mycket – hur kan man vara attraherad av någon som man rationellt tycker motsatsen om? Attraction is not a Choice – vi bestämmer inte över våra känslor och attraktion och relationer överlag förstår vi oftast mindre av än vad vi gärna vill tillskriva oss själva att vi gör.

Christian Grey är en framgångsrik man, han leder sitt imperium, är rik, har en egen helikopter som han själv flyger och överlag verkar inget framgångsrik egenskap saknas honom. Inte svårt att förstå hur en ung kvinna skulle falla för det. Samtidigt har han som kontrast mörkare sidor – han är ärrad av sin barndom och har svårt för intimitet och närhet. Hans relationer och framförallt sexliv bygger på roller med dominans och undergivenhet. Han är en dominant älskare med sin egen fullt utrustade dungeon i hemmet.

Anastasia Steele är raka motsatsen. Hon är oskuld, ung och oerfaren. Mötet med Christians dungeon med dess läderbojor, rep och piskor blir minst sagt en chock. För att inte tala om hans krav på underkastelse och det skrämmande relationskontraktet han vill upprätta. Men hon kan inte riktigt motstå honom och framförallt deras sex. För naturligtvis, som den fullkomliga manliga stereotyp Christian är, är han även en fenomenal älskare.

Så det hela handlar om kontraster, Anastasias utforskande av sig själv och hennes eventuella undergivna sidor och Christians motpolariserade dominanta sidor. Kommer de att matcha, kommer relationen att fungera, ska det fungera? Det går fram och tillbaka, kantat av väl tilltagna sexuella beskrivningar för att slutligen upplösas i ett krescendo.

grey

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s