Lucid dreaming.

Jag har alltid haft klardrömmar. Men nu har jag dem oftare än någonsin. Vad beror det på? Och min grad av medvetenhet är hög. Mycket hög. Ibland kan det dock bli lite förvirrande. Som när man drömmer och blir medveten om det och därmed försöker väcka sig själv för att då vaknar i en ny dröm. Man kan för ett ögonblick tro att man vaknat till verkligeheten. Men sen märker man att det är små detaljer som inte stämmer och man har alltså bara vaknat ur drömmen i drömmen. Så man måste väcka sig själv en gång till för att komma till verkligheten. Inception, javisst.

Klardröm (engelska: lucid dream) är drömmar där man är helt eller delvis är medveten om att man drömmer. Denna klarhet (engelska: lucidity) inträder då personen upptäcker att det som händer i drömmen inte är fysisk verklighet och kan i detta jämföras med en hallucination. Förmågan till klardröm är vanligast hos små barn, men är något som oftast försvinner när man blir äldre. Att upptäcka att man drömmer är dock något man kan träna sig till.

Graden av klarhet i klardrömmarna varierar, den kan exempelvis vara på en hög nivå vilket innebär att man är helt medveten om att allt som händer i drömmen är en skapelse av det egna undermedvetna.

Fenomenet förekommer inom New Age-rörelsen, där vissa har kopplat samman den med det parapsykologiska fenomenet utanför-kroppen-upplevelser. Sådana kopplingar ligger dock utanför etablerad vetenskap. Stephen LaBerge på Stanford University har forskat om ämnet och utfört flertal experiment som bland annat bevisat existensen av klardrömmar.

Någon mer som drömmer klardrömmar?

Jag har läst om att det är många som v i l l drömma på detta vis och verkligen övar sig för att göra det. Why? Visst kan det kännas häftigt att kunna styra sina drömmar men härligast är väl om de bara kommer som de är?

Här på slutet har jag också många gånger vaknat i sömnparalys. Vilket inte är speciellt roligt.

Sömnparalys eller sömnförlamning är ett förlamande tillstånd som kan uppkomma när man håller på att somna eller vakna. Under REM-sömnen stänger hjärnan av de flesta av kroppens viljestyrda muskler för att man inte ska röra sig när man drömmer. Vid sömnparalys stängs muskelkontrollen av för tidigt eller slås på för sent så att man inte kan röra sig trots att man är vaken.

Vissa människor kan få hallucinationer av olika slag när de är i sömnparalys, s.k. hypnagoga och hypnopompa hallucinationer. Dessa kan bestå i skräckfyllda känslor av att någon är i rummet eller vid sängen samtidigt som man själv inte kan röra sig. Den förlamning och de hallucinationer man upplever vid sömnparalys, är således delar av REM-sömnen som stannat kvar trots att man redan har vaknat. Ofta känns det som om man inte kan andas, som om man håller på att kvävas.

Hypnagoga är hallucinationer vid insomnandet och hypnopompa är hallucinationer vid uppvaknadet. Jag tror inte man vet säkert vad som orsakar dessa hallucinationer men en teori är att de är manifestationer av den egna skräcken under en SP, som antagligen kommer av att inte kunna röra sig. Det man upplever under en hypnagoga hallucinationer (HH) känns väldigt verkligt och oftast är man en förstummad och förlamad åskådare av något riktigt hemskt, ibland kan det vara vardagliga händelser fast som på något sätt känns otroligt falska och fasansfulla.

Vaknar jag i sömnparalys får jag alltid hallucinationer :( Det är ett ont väsen som försöker strypa mig. Jag försöker skrika men det kommer inte ett knyst. Sen börjar det ofta tjuta i huvudet på mig. Tillslut tjuter det olidligt högt =P Tydligen är detta rätt vanligt under en sömnparalys. Tjutet alltså. Men här ska nämnas att jag oftast förstår att jag är i en sömnparalys och försöker ta mig igenom det, atl. väcka mig själv.

Ju mer jag forskar runt i detta desto bättre förstår jag nu mina hemska mardrömmar. De är med andra ord hypnagoga och hypnopompa hallucinationer jag upplever. It all make sense. Äntligen!

Det finns många som tror att det är onda andar som hälsar på när man ser dessa skepnader, men jag tror faktiskt mer på detta med sömparalys och hallucination. Kanske för att jag inte vill tro att andar är onda? De finns liksom för att guida och beskydda. Inte för att vara elaka.

 

2 tankar om “Lucid dreaming.

  1. Åh vad ”roligt” att läsa om någon fler som upplever det där med drömmar, sömnparalys, hypnapompa m.m jag har alltid trott att det kallas hypnapompa det jag upplever, eftersom det nästan alltid händer på morgonen..(ibland på natten) MEn det är sällan det är obehagliga saker, och jag är alltid medveten om att jag är fast i drömmen. Ibland kan jag uppleva utomkropsliga saker men lika fort är man tillbaka i kroppen igen. Jätte svårt att förklara och jag har aldrig träffat någon som upplevt det o förstår vad jag pratar om så det var verkligen skönt att se att det finns fler! Mitt enda trix är att andas jätte högt o snabbt om jag har min sambo hemma så han kan väcka mig ur det. O när det händer o jag är själv känns det som att det tar otroliga kraftansträngningar för att vakna o komma ur det.. Några tips på det?

    • Jag har också svårt att komma ur det och som du säger så är man oftast helt slut efteråt =P Jag har tyvärr inga tips, men jag har läst mig till att man bara ska blunda och försöka ”somna om”. I drömmen alltså. Men de gånger jag försökt med detta så går det inte pga det öronbedövande tjutet som uppstår =P Svårt att bara ignorera det..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s