Waldorf förskola!

Jag vill så gärna att Vilde och Elva ska gå på en Waldorf förskola. Men så vitt jag vet så finns det inte några förskolor i Örnsköldsvik som inriktar sig på viss pedagogik. Jag tror inte ens vi har någon Montessori förskola? Reggio emilia?

Varför just Waldorf då? Jo för att jag tycker det är tilltalade att inom Waldorfpedagogiken arbetar pedagogerna med sig själva som förebilder för barnen – barn gör som du gör, inte som du säger. Pedagogen värnar om att skapa lugn och ro kring barnet och främja dess utveckling genom lek, fantasi, språkutveckling och motorik, samt att känna vördnad inför naturen och andra människor. Genom att man har en enkel och tydlig rytm som återkommer dag för dag, känner barnet igen sig i det som sker. Även firandet av årets högtider väcker glädje och tillförsikt. Barnen ges möjlighet att lyssna till muntligt framförda sagor och berättelser i form av upprepningssagor, ramsor, sånger, finger- och danslekar. I enkla dockspel kan barnen följa en berättelse i bild och rörelse. Ord och handling följs åt. Barnet behöver även stilla stunder för att begrunda sin omgivning, kunna lyssna och förundras, formulera upplevelser och tankar med egna ord.

Många säger att Montessori och Waldorf är rätt lika men det tycker faktiskt inte jag. De skiljer sig åt på en massa punkter jag tycker är viktiga. Det finns en massa engelska jämförelsesidor på nätet som man kan kolla på :)

På barnomsorgsguiden.se så beskrivs Waldorfpedagogiken på detta sätt;

I waldorfskolan motverkas mycket medvetet det västerländska samhällets ensidiga betoning på intellektet.

Barn är inte ”tomma flaskor” som ska fyllas med innehåll – kunskap – utan har istället med sig väldigt mycket från tidig ålder. Waldorfpedagogiken är egentligen inte något pedagogiskt system utan en sorts konstart vars syfte är att locka fram det som finns inom oss människor, inte uppfostra utan ”väcka upp”.

All form av ideologisk eller religiös indoktrinering är bannlyst.

Några nyckelord skulle istället kunna vara helhet, överblick, naturlighet och mångfald.

Att härma och ta efter och att ha goda förebilder är viktiga aspekter i waldorfförskolan och för barn fram till ungefär sjuårsåldern.

Andra aspekter på livet anses vara lika viktiga som intellektuell utveckling. Kropp/själ och fantasi får stort spelrum. Som en konsekvens av detta är böcker sällsynta i förskolan. Istället betonas folksagornas roll – och sagorna berättas hellre än läses. Böcker börjar användas först när barnet börjar grundskolan.

Förespråkare för waldorfpedagogiken talar om den plågsamma materialismen. Avsaknaden av plastleksaker signalerar med all önskvärd tydlighet att man strävar efter kvalitet. Waldorfpedagogiken vill istället fördjupa kunskapen om människan och hennes roll i den helhet som hon själv och världen utgör i universum.

Om vi människor undviker andliga kvaliteter i tillvaron – det som man kan komma åt genom konsten och uppleva genom eget skapande och egna uttryck – fjärmar vi oss från det som är liv. Vi riskerar att, som en förespråkare uttrycker det, bli ”mekaniserade ända in i själen”.

Att leka sig in i livet, utan leksaker av låg kvalitet som lätt går sönder och som inte representerar något av större värde, skulle kunna vara ett motto för waldorfförskolorna. De böcker som finns i skolan är ofta tillverkade av barnen själva. En typisk egenhet inom pedagogiken är att barnen själva skapar så mycket som möjligt för att slå vakt om utrymme för fantasi.

Så lite ”färdiga lösningar” som möjligt, alltså.

Waldorfskolan är en sorts motbild till det kommersiella samhället

Istället för resultat och prestation talar man om upplevelser och förståelse. Fragmentarisk, ”snuttifierad” kunskap är ointressant och går inte att finna i en waldorfförskola som istället betonar sådan kunskap och insikt som ger helhetssyn och överblick.

Barnen ses som plantor som under sin tillväxt behöver omsorg och vård. De ska inte skyndas på i utvecklingen med konstgjorda medel. Växandet måste få ta sin tid, på samma sätt som gröna växter organiskt växlar med årstiderna.

Färger, former, rytmer, ljud, rörelse och dramatik är alla viktiga delar i kunskapsprocessen, inte främst den intellektuella sidan av livet, som är vardagen i många andra skolor. Det handlar om att öva barnen att vara öppna, att förstå gränsöverskridandets betydelse.

Leken, fantasin har stort utrymme i waldorfpedagogiken liksom eurytmin (en sorts dans) som lägger tonvikten på rörelsen, kroppsspråket som en viktig del av människans utveckling.

Waldorfförskolan har en lugn, avspänd, mjuk atmosfär. Men många har svårt för de kategoriska svaren och antroposofernas synpunkter på exempelvis TV-tittande. Överdrifter är aldrig bra. Även om för mycket TV-tittande inte är bra för barn (eller vuxna) är det svårt att förstå att det skulle vara skadligt med barnprogram som har kvalitet.

Jag vill dock bara att de ska gå i förskolan med denna pedagogik. Sen känner jag att det kan behövas lite mer.. jag vet inte. Konkret material?

5 tankar om “Waldorf förskola!

 1. Jag tror att de flesta förskolor nu mer och mer har den inriktningen på pedagogiken. Problemet i de flesta fall är dock att det är heeelt sjukt för få vuxna per barn… Jag har haft turen att ha mitt barn på en liten förskola i utkanten av Övik, men på de större mer centralt belägna är det ju helt enkelt för trångt i de flesta fall. Vet inte hur vi föräldrar ska kunna påverka heller. Nu ska mitt barn börja miniettan i en skola närmare stan, och det blir en grupp med 23 barn och två vuxna… Hej och hå.

 2. i ärlighetens namn så är alla förskolor mer el mindre lika i sitt pedagogiska förhållningssätt/tänk, det handlar mer om vilken pedagog ett barn har än ”inriktning” på förskolan. det är bättre att ta sig runt på olika förskolor som man hört gott om och skapa sig ett eget intryck av pedagogerna!

 3. Jag tror nog också att de flesta förskolor mer och mer försöker närma sig de punkter som Waldorfpedagogiken går ut på, men min erfarenhet är att det ändå blir en stor skillnad mellan Waldorf förskolor och ”andra”. Jag har varit runt på många kommunala och privata och hälsat på, likaså har jag praktiserat och vikarierat på flertalet kommunala förskolor – det hamnar långt ifrån Waldorf. Även de som varit riktigt trevliga och bra. Därmed inte sagt att andra förskolor inte är bra, det har jag ju sett med egna ögon att många är!

  Jag gick själv på Waldorf som liten (dock kommunal skola från 7-19 år) och det var faktiskt näst intill en magisk upplevelse. Mitt äldsta barn går nu också på Waldorf och hennes småsyskon står i kö och jag måste bara säga att vi är så nöjda med allt. Det ÄR speciellt att gå på ett Waldorf, just för att det är Waldorf. Även om de olika pedagogikerna börjar likna varandra mer och mer så går det inte att jämföra. Waldorf handlar om allt – känslan man får när man går in på morgonen, de levande ljusen, den dämpade belysningen, de milda färgerna, doften från vaxljusen och tvålarna; pedagoger som bakar i sina speciella förkläden, tonfallen och de milda rösterna; leksakerna, kritorna, maten…

  Något jag verkligen uppskattar är att det aldrig finns ett uns av stress på vår förskola, det är alltid så harmoniskt och jag som förälder känner nästan alltid för att stanna kvar själv när jag kommer dit. Det som jag vet att många föräldrar kan tycka är negativt och jobbigt med Waldorf är att de allt som oftast drivs som föräldrakooperativ samt att antalet timmar förskolorna har öppet är färre än på en kommunal förskola. Det jag tycker är positivt med dessa två punkter är att det verkligen visar att förskolan är till för BARNEN. Inte föräldrarna, utan barnen. Det är en grej som jag faktiskt tycker glöms bort ibland på andra ställen, vilket ju är helt galet för det är ju våra barns liv som börjar formas på förskolan. Det är där en stor del av grunden läggs…

  Nu blev det en halv uppsats här, förlåt. Jag hittade hit då jag googlade för att se om det fanns några andra Waldorfföräldrar ute i bloggvärlden och ville bara lämna ett litet avtryck. Hoppas du hittar en förskola som passar dina barn, vare sig det är Waldorf eller ej. Underbara namn förresten, Vilde och Elva! :)

  • Tack snälla Em för all din input!! :) Har tyvärr inte hittat någon Waldorf förskola ännu men Vilde har fått plats hos en underbar dagmamma (dagbarnvårdare) tills vidare :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s