Morfin VS Ketogan

Smärtlindring efter snitt. Vilken soppa.

Det första dygnet som gått har jag fått galet mycket av allt. Först Tradolan och Diklofenak. Det hjälpte föga så jag fick Ketogan (syntetisk morfin) muskulärt. Fungerade inte. Fick lite till samt sprutor mot illamående. Det tappade dock effekt snabbt och då fick jag i stället rent Morfin muskulärt. Äntligen lite sömn. Vaknade dock och mådde jätte illa. Ny spruta mot illamående. Nya Tradolan. Och självklart Citodon. Så har det rullat på tills nu.

Vad jag tänkte säga är att det råder stor förvirring gällande Morfin och Ketogan om man trillar in på div. forum. Så jag tänkte skriva hur jag upplevde dem. Detta kan dock skilja från person till person samt beroende på hur intensiv smärtan är. Har det gått för långt så har det gått för långt liksom.

Den första sprutan jag fick var Ketogan. Den hade effekt relativt fort men jag började också må illa rätt fort. Jag har hört att det ska vara rätt ovanligt att man mår illa på just Ketogan. Men varför jag reagerade så stark på det kan bero på att min smärta hade hunnit gå för långt. Jag mådde alltså redan fruktansvärt illa pga smärtan och när det sen blev snurrigt så förstärktes den känslan. På Ketogan kände jag att jag hade lite  svårt att hänga med i samtal med Mattias. Jag kunde bara flytta blicken långsamt om jag ville att bilden skulle följa med och jag kunde verkligen inte blogga under verkningstiden. Men jag kände mig rätt lättsinnad :) Lite euforisk. Och det kliade inte så fasligt.

När jag sen fick rent morfin så kände jag mig genast mycket ”tyngre”. Jag blev otrolig dåsig men också rejält smärtlindrad. Jag upplevde det som att det fungerade bättre mot smärtan. Jag blev heller inte akut illamående utan det kom efter ett par timmar i stället. En stor nackdel med morfin är dock att det kliar i ansiktet. På morfin kunde jag absolut inte blogga, det var knappt så att jag kunde läsa meddelanden på min mobil, allt snurrade.

Så där, det är hur JAG upplevde de olika preparaten.

5 tankar om “Morfin VS Ketogan

 1. Allt sådant är ju extremt individuellt. Ketogan omvandlas tex inte till morfin i kroppen av alla människor (genetisk variation)- vilket gör det verklöst. Ketogan är även känt för att ge starkare rus och vara mer beroendeframkallande än morfin.

  När jag gjorde mitt kejsarsnitt (ung. samtidig som Vilde kom men för mig var det inte planerat utan katastrofsnitt- inte något jag vill uppleva igen) var den enda medicinen som hjälpte citodon (tabletter)- dessa hade god smärtlindrande effekt utan just några biverkningar för mig. Morfin hade för mig ingen smärtlindrande effekt men jag blev jättetrött och snurrig- vilket jag inte önskade eftersom jag ville komma ihåg min dotters första dygn…

  stort grattis till er fina lilla Elva. Lyckliga ni som har två mirakel!

 2. Så olika det kan vara hur man upplevde smärtan, och säkert kanske olika från gång till gång när det är snitt. Jag har ju bara fått ett snitt av 3 barn. Jag trodde typ jag skulle ha så jäkla ont när jag hört om alla andras smärta o de på förlossningen sa att ta allt du får bara piller sprutor o gudarna vet vad. Jag vet knappt vad de gav men jag började snabbt dosera själv såpass att de inte ens gav de tänkta receptet man fick ta ut efteråt med starka piller. Jag la tabletter på hög i lådan vid sängen.

  Jag hade knappt ont alls mer än att ärret smärtade litet och stramade. En spruta fick jag som gav mig sådana svettningar och illamående att det var hemskt, högst antagligen något morfin, o de sa att den var bra att ta för jag skulle ju få såååå ont, o jag lydde ju dem då jag trodde på dem men när de erbjöd fler avböjde jag nog. Visst hade jag ont, men jag hade inte alls så ont som de sagt att man skulle få. På sjätte dagen körde jag bil och mötte lite halvpinsamt en barnmorska i butiken sen haha. Men jag kände mig rätt fit for fight hyfsat snart. Men annars fick man ju ta det lugnt. När jag handlade så hemma bar jag ju in en vara för sig nästan. ^ ^ Jag är nog helt nöjd med mitt snitt annars. Men jag var så inställd på hemsk smärta och massa piller o sprutor. Kanske det också hjälpte, jag var inställd på tungt efteråt och tog inte ut någonting alls innan jag var där :-)

  OM det skulle bli någon fyra här, så får jag se hur det blir då. Om jag skulle kunna tänka mig snitt igen eller uppleva en ”vanlig” förlossning som de två första.

  Hoppas ni annars har det bra alla 4. Det är underbart att uppleva syskonskap.
  Kram

  • Först och främst tack så mycket för gratulationen! Elva är helt fantastisk! <3 Och du ska nog se att en dag står du där med tre barn i livet :) Gällande snittet så är det de två första dygnen som jag tycker är värst. Sen behöver jag i stort sett ingen mer smärtlindring. Men just de där två dygnen. Sen vet jag inte om det är snittet som gör ont, jag skulle mer säga att det är eftervärkarna som knäcker mig!

 3. Är detta smärt lindring för snittet? Jag fick bara smärt stillande tabletter och en morfin i flytande form men som tur va kände jag inga biverkningar alls på de. Visste inte att man kunde göra det heller. Det va det ingen som berättade när jag fick de… Vilken tur jag hade då verkar det som. Hade sjukt ont i nästa fem veckor och gick som en kärring med kutrygg och i 1km/h ungefär men tänkte knappt på att jag kunde ta nåt för det så jag bara satt hemma med min smärta. Dumt! Usch hoppas illamåendet går över snart.

  • Vilken tur du hade som inte fick några biverkningar, men en del är kanske känsligare? Jag är ju känslig mot citodon också. Eller mot kodeinet. Tror jag? Gällande snittet så är det de två första dygnen som jag tycker är värst. Sen behöver jag i stort sett ingen mer smärtlindring. Men just de där två dygnen. Sen vet jag inte om det är snittet som gör ont, jag skulle nog mer säga att det är eftervärkarna som knäcker mig! =P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s