Present! :D

Av Chrille och Cecilia fick vi igår ett nytt sällskapsspel. DiXit! :)

Spelet har en del gemensamt med Rappakalja, förrutom att man har vänt på konceptet och det nu handlar om bilder istället för ord. Varje spelare börjar spelet med 6 stycken illustrerade kort. Varje spelrunda leds av en spelare som väljer ett av sina kort och säger ett ord eller fras, t.ex. ett namn, en film, en dikt, etc. som kan associeras till kortet på något sätt. Alla andra spelare väljer också ett kort som de tycker representerar detta på ett bra sätt. De valda korten blandas sedan och läggs sedan upp på bordet med framsidan uppåt. Alla utom spelledaren ska sedan i hemlighet gissa vilket av korten som är spelledarens.

Hade det varit allt så hade spelet varit rätt tråkigt. Men sättet man får poäng på lägger till en ny dimension till det hela. Det gäller nämligen att se till att så få spelare som möjligt gissar rätt, då man får noll poäng om alla motspelare gissar rätt. Säger man något som direkt kan assoiceras till bilden, så brukar i de flesta fall alla kunna gissa rätt. Så det gäller att ta sina associationer ett steg bort, eller försöka hitta en association som är klockren för någon men inte säger de andra någonting. På så sätt så kan jag tänka mig att spelet varieras väldigt mycket beroende på vilka man spelar med också.

Precis som i Rappakalja så får man även poäng om någon av motspelarna gissar på det kort man själv valt. Det faktum att associationerna måste tas ett steg bort om man inte vill att alla omedelbart ska förstå vilket som är ditt kort gör att det inte är ovanligt att någon annan har ett kort som verkar passa ännu bättre.

Dixit, till skillnad från Rappakalja, håller i längden då spelet egentligen bara blir bättre när alla spelare börjar få ett hum om komplexiteten i korten. Det blir också väldigt olika typer av spelomgångar beroende på vilka man spelar med, vilket också är en bonus. På det hela taget ett riktigt underhållande spel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s