20+1

Alltså, nu vet inte jag om jag ens postat vecka 19+ ?

Men nu är vi hur som helst i vecka 21. Det känns helt sjuk bra :) Jag älskar att vara gravid. Trots att jag hela tiden klagar på att jag är fet. Men när jag är gravid så känner jag mig behövd, viktigt och untouchable. Jag personligen tycker inte att det finns så mycket finare än gravida kvinnor. Det är liv. Det är magiskt! :)

V21 (20+0 – 20+6) Info från familjeliv.se

Kroppen: Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.

 V20 (20+0 – 20+6) Info från blimamma.se

Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka. Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen. Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning. Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden (nedanför höften) på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.

Lilla, lilla sm(b)ulan :)

Jag känner mig dock lite tyngd över det här med att jag redan dragit på mig så otroligt mycket vätska. Jag känner verkligen inte igen mig själv. Och den här svängen har det mesta av fläsket satt sig på låren och armarna. Samt under hakan! Obviously =P Tog upp det med BM men enligt henne låg jag bra till i kurvan ändå. Total viktuppgång hittills är 9 kilo och vi är över halvtid. Med Vilde i denna vecka hade jag ökat 8 kilo. Så.. Vi ser väl vart vi slutar. Hoppas att jag kan hålla mig under 77kg iaf! ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s